O nás

fotografie jídelny fotografie jídelny fotografie jídelny fotografie jídelny fotografie jídelny fotografie jídelny

Vítejte,

pokud jste zde náhodou, určitě si nás vyslechněte. Rádi bychom Vám nabídli možnost stravování za senzační cenu, ve které je zahrnut i rozvoz jídla po celém Zlíně. Nejsme žádný Fastfood či pizzerie, vaříme klasická česká jídla.

Tato jídelna byla založena roku 1997 s cílem poskytnout místním možnost cenově dostupného stravování i s rozvozem, přímo do domu zákazníka.

Díky velkému zájmu tu pro Vás můžeme být i nadále a neustále zkvalitňovat naše služby. Zatím poslední novinkou jsou tyto webové stránky, které jsme pro Vás připravili a Vy jste tak mohli mít neustále přehled o dění v naší jídelně, případně mohli nahlédnout do jídelníčku na tento i další týden nebo jen věděli, kudy k nám.

Inu a Vám, co zde nejste náhodou můžeme popřát pouze Dobrou chuť!

Alergeny

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.

Jídelní lístek je vyvěšen na nástěnce v jídelně a na webových stránkách www.jidelnaplhak.cz s týdenním předstihem.

Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.

Bližší informace Vám podá a Vaše dotazy zodpoví vedoucí Jan Plhák.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny vysvětlení